BUN VENIT LA
INSTITUTUL PENTRU CUPLU ȘI FAMILIE
formare profesională de înaltă calitate și servicii de psihoterapie și consiliere pentru familii, cupluri, copii, persoane individuale și grupuri

Ce este psihoterapia?

in Psihoterapie

Psihoterapia este un serviciu oferit de catre un specialist pentru a ajuta persoanele să depăsească problemele de natură psihoemoțională și relațională.

O persoana sau o familie care se confruntă cu o dificultate de natura psihoemoțională (tristețe, frică inexplicabilă, lipsă de motivatie, conflicte, neințelegeri, pierderea persoanelor dragi,boli psihosomatice etc) care nu o lasă să își îndeplinească sarcinile specifice (autoîngrijire, autodezvoltare, sarcinile profesionale, rolurile din familie sau rețeaua socială, sprijinul membrilor de către familie etc.) poate merge la un psihoterapeut, care prin metode specifice (dialog, psihoeducație, ajutarea conștientizării, restructurarea interacțiunilor, antrenamentul pentru dezvoltarea de abilități și asimilarea de atitudini necesare adaptării in viata)

Psihoterapeutul însoțește individul sau familia pe o perioadă din viața lor pentru a-i sprijini să iși regăsească resursele și energia, de a se bucura de ce li se intîmplă cu ei pe parcursul acestei călătorii numite viață. el nu ia decizii in locul clientilor, nu rezolva lucrurile in locul clientilo, nu traieste viața in locul acestora

Baza acestei intervenții numite psihoterapie este dialogul, un fenomen simplu, firesc, și il practicăm de cînd ne naștem.  Dialogul deschis este un spațiu in care pot apărea multe direcții noi care să mobilizeze resursele clienților.

Problemele din viața noastra sunt legate de faptul că nu mai reușim să avem un dialog deschis cu cei din jur. Fie sintem in capcana unui monolog in care emitem enunturi fara a primi sau fara a astepta un răspuns. Fie suntem intr-un dialog inchis in care enunțăm aceleș aspecte și primim aceleaș răspunsuri.

 

In psihoterapie se pot găsi modalități de a deschide dialogul, de a-i invita pe clienți să asculte, să primească noi perspective și astfel sa isi mobilizeze resursele personale pentru a depăși obstacole și a se bucura de viață.